Mestringsfølelsen!

Hva ser du på bildet her ?

Dette er en drage. Om du har prøvd å holde en slik i lufta da vet du at dette ikke er en selvfølge.

Her er det vår sønn  Arild som flyr den og det er like imponerende å være med han å fly drage hver gang. Dette er en sånn far og sønn greie som vi holder på med nede på stranda.

Mestring….  Hva er mestring ?

Ifølge Store norsske leksikon er kortversjonen slik:

Mestring er et mye brukt begrep i moderne psykologi. Generelt viser mestring til det at personen håndterer oppgaver og utfordringer som møtes i livsløpet, det være seg konkrete oppgaver som krever kompetanse og ferdigheter (for eksempel klare en eksamen) eller mer omfattende utfordringer (håndtere skilsmisse, alvorlig sykdom, vedvarende stress). Mestringsbegepet har noe ulike betydninger avhengig av teoretisk utgangspunkt og tematisk område.

Men nå er det ikke store norske som fekk meg på tanken om å skrive om mestring. Den falt ned i hodet mitt i går ettermiddag. Eg er med som lagleder for fotball-laget til vår sønn. Igår spilte vi kamp og eg må si at det er utrolig givende å være med å se den fremgangen disse gutta har, på helt enkle ting vi har fokusert på gjennom sesongen. For en lykke disse guttene viser når de mester. ( Og scorer mål )

Vi har og en datter som er utrolig på dette med å mestre. I sommer har hu vert opptatt med å teste ut rulleskjøytene ho fikk til jul.

Den gleden barn viser når de mestrer er ubetalelig.

Som foreldre er det vår jobb å hjelpe barna våre til å mestre. Dette gjør vi jo daglig, om det dreiser seg om rullesskjøter, drageflying, fotball, eller lekser så er det mestring det dreier seg om.

Er vi like flinke til å jobbe med oss selv og belønne oss når vi mestrer?

Tar vi mestring som en selvfølge?

Eller er vi så dumme at vi undervurderer oss selv og tror at alle er så mye bedre en oss?

Personlig så er eg en fyr som tar ting som en selvfølge, eg skal fikse alt og det skal ikke være et problem. Spesielt innenfor dette med diabetesen min. Den har eg behandlet som en tilstand som bare er der, noe som ikke skal lage problemer for meg. Spiller ingen roille om eg har andre utfordringer i livet som kødder til blodsukkeret. Det er bare å få det på plass å kjøre på. Tenker ikke over at dette faktisk påvirker meg mentalt og sosialt.

Og her er det at Mr. Depresjon kan begynne å snike seg innpå. Her er eg, en fyr som begynner å slite og som er dårlig på motstand. Hr Depresjon sniker seg inn og begynner å fjerne mestringsfølelsen, litt  etter litt…..plutselig er kjedereaksjonen igang!

Hvorfor kan vi ikke alle være som barn?

Barn øver, faller, slår seg og kommer seg opp igjen. Blir de lei av å fly drage, eller ikke får det til, da slutter de bare og gjør noe annet. Da har de prøvd, tenker ikke mer over det og går videre. Dette er jo en fantstisk egenskap.

Tenker eg legger fra meg diabetesen idag. Eg har brukt nok tid på den idag. Nå skal eg finne på noe annet resten av dagen. Legger vekk insulinen og kjøpe meg en Soft is!

Å FA.N eg kan jo ikke det! Du lar meg jo ikke få lov til å ta fri og akkurat nå har du tatt fra meg mestringsfølelsen min.

-Kjell Arild

Tagged , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.