Diabetes vs sår problematikk!

Et lite sår:

Da var dagen kommet der et lite sår på foten velter en stor mann. Eg har alltid vert oppmerksom på sår  og slikt i forbindelse med diabetesen min. Det at et sår kan bruke 3 til 4 uker å gro, er for meg helt normalt. Men at vannblemmer under foten skulle være nok til å stoppe meg på min ferd nordover, den er bitter å svelge. Men eg tenker det at heldigvis er eg fortsatt utstyrt med en viss porsjon fornuft oppi all galskapen.

Bedre å være fornuftig og feig, en tøff og kanskje amputert, tenker eg!

La meg prøve å forklare dere hvorfor det er så viktig for meg å ta hensyn til sår og hvorfor det tar så lang tid å reparere sår hos en diabetiker.

maurkverk

Maur vs diabetes.

Tenk deg at du har et problem med maur et eller annet sted på eiendommen din. Du tar deg en tur ut i garasjen til skapet der du oppbevarer ting, som ungene ikke skal få tak i. Du er selvfølgelig på jakt etter maur-kverk. Men det du glemmer i farten er at du ifjor høst blandet opp noe sukkervann, som du skulle brukte til å få fart på gjæringsprosessen til noe vin du skulle sette.

I stedet for å ta maur-kverken, grabber du sukkervannet og i uvitenhet dynker du maurene med sukkervann.

Hva skjer da tror du? Joda du får enda mer maur.

Og slik er det med blodsukkeret, dess høyere det er, dess søtere er det. Og dess søtere blodet er, dess mer trives bakterier og faren for infeksjoner øker. Samtidig som kroppen må jobbe enda mer for å få dette til å gro. Det blir en krig på to fronter der kroppen både skal krige mot onde bakterier og samtidig fikse en krigsskade. En slik krig tar selvfølgelig lenger tid en om det kun var reparasjon det dreide seg om.

Da er man plutselig tilbake til det som diabetes dreiser seg om 24/7, få balanse i blodsukkeret slik at du ikke påfører kropp og sjel tilleggsbelastninger.sår

Er du så uheldig å få et sår, er du derfor nødt til å være ekstremt påpasselig med diabetesen din og ta på alvor at liten tue kan velte stort lass!

-Kjell Arild

Tagged , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.