Nidarosdomen. – Hvordan fikk de det til?

/Sponset innlegg/

På min vandring mot Trondheim var det Nidarosdomen som var dert store målet. I og med at eg gikk Pilegrimsleden var det helt naturlig at det ble sånn. Pilegrims-kontoret ligger rett ved Nidarosdomen og der måtte eg innom får å få Olavsbrevet mitt. Et bevis på at eg faktisk har gått milevis på Pilegrimsleden.

Nidarosdomen

Med Olavsbrevet følger det gratis inngang til Nidarosdomen. Dermed så var det ingen unnskyldning for å ikke gå inn og se på dette praktverket av en kirke. Eg viste at dette var et praktfullt byggverk, men at det var så storslått, gjennomført og fullt med detaljer, det var eg ikke klar over.

Selve byggingen av Nidarosdomen tok ca 230 år fra det lille kapellet som var bygget over grava til Olav den hellige ble revet, til den stod helt ferdig.Det ble påbegynt omkring 1070 og var ferdig omkring 1300.

Det er dessverre fotoforbud inne i Nidarosdomen noe som gjør at eg ikke kan vise dere bilder fra innsiden. Eg kan bare anbefale dere å ta en tur innom om dere er i Trondheim.

Men, en annen ting som slo meg når eg gikk og kikket på dette praktverket, er hvordan fikk de det til?

Det er høyt under taket, det er tårn og ikke minst det er bygget i stein. Hvordan fikk de bygget dette praktverket? Ikke vet eg. Men eg vet hvordan man gjør det i dag. I dag har man kraner og stillaser som gjør det mulig å heise tunge ting og få folk opp i høyden for å utføre en jobb.

Og skal man bygge stillas så trenger mann folk som kan bygge dette raskt, effektivt og forsvarlig.

Eg kjenner en fyr som driver et firma som er ekspert på dette. Gikk faktisk og tenkte på han da eg gikk på utsiden av Nidarosdomen og så hvordan man utfører restaureringsarbeidet.

Eg tenkte på Tor Harald. Han driver Jæren Bemanning, de har gode folk som fort kunne satt opp noen stillas rundt Nidarosdomen.

-Kjell Arild

 

Tagged , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.